Viskestykket i køkkenet skiftes ud med den blå Wolt rygsæk

Foto: Isabelle Ýr Carlsson

Efter mere end 10 år i restaurationsbranchen har Atanas Nikolov valgt at sadle op på cyklen og i stedet arbejde som cykelbud. Arbejdstimerne er nu udelukkende på Atanas Nikolovs præmisser, og rengøringstjansen i køkkenet er ikke noget, han savner. 

Af Isabelle Ýr Carlsson

Bedre løn. Bedre arbejdsforhold. Mere fleksibilitet. Sådan lyder de første punkter på listen over fordele ved at arbejde som cykelbud, som 28-årige Atanas Nikolov remser op. Han er udvekslingsstuderende fra Ungarn og læser til dagligt på Aalborg Universitet. 

Selvom der hverken hører pension, feriepenge eller sygedagpenge med i kontrakten med Wolt, oplever Atanas Nikolov mange andre frynsegoder ved at have skiftet job. 

”Du har meget mere fleksible arbejdstider. Hvis der er en fest eller et event, jeg gerne vil til, så lader jeg bare være med at arbejde der. Med arbejdet på restauranten var jeg mere bundet,” fortæller Atanas Nikolov. 

Lønstigning på omkring 70 procent

Da Atanas Nikolov arbejdede i køkkenet lå timelønnen typisk på lidt over hundred kroner. Som Wolt-bud kan han nu se en lønseddel med en indtjening på mellem 140-175 kr. per gennemført levering alt efter arbejdstid. Det gør en stor forskel, når det næsten er samme antal timer, han arbejder. 

Desuden påpeger han, at det er en ret god motion, man får af at cykle byen rundt. En typisk uge består af 10-15 arbejdstimer, og den gennemsnitlige cykelafstand ligger på 20-25 kilometer. 

Som cykelbud behøver han slet ikke at tage stilling til de fornøjelige rengøringsopgaver, man kan blive tildelt i køkkenet om aftenen efter en lang vagt. Frygten for at blive fyret og afløst næste dag, hvis han skulle sige nej, er et pres, han ikke savner. 

Det er en hård branche

Mikele Volpi, der er bestyrelsesmedlem hos Danmarks Restauranter og Cafeer, DRC, og ejer af SanGiovanni i Aalborg, benægter ikke, at restaurationsbranchen har været igennem en hård tid, men fremhæver, at der siden corona er sket en opblomstring i restaurationsbeskæftigelsen,

”Der er ingen tvivl om, at restaurationsbranchen har haft ry af at være en hård branche. Men det synes jeg, i og med at branchen bliver mere professionel, så man erkender, at medarbejderne er ens vigtigste ressource, og dem skal man ikke slå overdrift på,” fortæller Mikele Volpi. 

Han mener, at restaurationsbranchen har været god til at arbejde på at sikre bedre arbejdsforhold og kan ikke se sammenkoblingen imellem, at man fravælger køkkenet til fordel for at blive cykelbud. I stedet er der ifølge Mikele Volpi tale om et klart karriereskift. 

Dårlig samvittighed

Atanas Nikolov fortæller om en episode fra sin tid i køkkenet, hvor arbejdsforholdene ikke var optimale. 

”Vi arbejdede med masser af friske råvarer. Vi forberedte kun grøntsagerne to gange om ugen, hvor de så blev opbevaret i køleskabet. Efter tre dage var de blevet så ulækre, at jeg fik helt dårlig samvittighed over at skulle servere dem for kunderne. Jeg ville ikke engang selv have lyst til at spise det.” 

Atanas Nikolov er mere end tilfreds med at sadle op på cyklen. Den øgede fleksibilitet har givet ham mere frihed i hverdagen og tid til at prioritere de ting, som han ellers måske måtte vælge fra på grund af bindende arbejdstider.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *