Ildsjæls initiativ: Bogcafé på 1000Fryd er tilbage

Mathias Christoffersen er aktivist i det brugerstyrede kulturhus 1000Fryd. Han har netop søsat anden udgave af sin bogcafé efter en pause på to år, hvor corona-nedlukningen forhindrede deltagerne i at mødes.

Af Jacob Lomholt

På en smal sidegade i hjertet af Aalborg ligger kulturhuset 1000Fryd. Inde i den ældre gule bygning kan man er blandt andet finde en musikscene, et øvelokale, en mindre biograf og flere dagligstue-lignende lokaler. De tapetserede vægge og de gamle møbler har utvivlsomt været vidne til årtiers socialt samvær.

Troels Højgaard Sørensen er bestyrer for 1000Fryd, og han er en af de blot to fastansatte i kulturhuset. Selvom han er bestyrer, er det bestemt ikke ham, der styrer slagets gang:

”Jeg er i princippet nederst i hierarkiet. Huset er brugerstyret, så det er aktivisterne, der dikterer, hvad jeg skal gøre – så det er omvendt i forhold til normal samfundskultur.”  

Det er netop derfor, at de mange ildsjæle, der har sin gang i huset, kaldes aktivister i stedet for frivillige. De tager selv initiativ til de projekter, som de vil igangsætte, og de har ikke en leder, der sætter dem i gang.

Et frirum

Mathias Christoffersen har været aktivist i 1000Fryd siden 2018. Det er han, fordi de hyggelige omgivelser og gode mennesker gør huset til et vigtigt frirum for ham.   

Hans bogcafé er et godt eksempel på aktivisternes initiativ i 1000Fryd. Han startede det første forsøg på bogcaféen i 2020, men måtte se sig slået af corona-nedlukningens forhindringer for at kunne mødes.

Han søsatte den nye udgave af bogcaféen onsdag d. 5. oktober, og konceptet er blevet opdateret en smule siden første version. Oprindeligt havde Mathias valgt en bog om anarkistisk teori, som gruppen skulle være fælles om at læse. Ideen er nu ikke længere en bogklub i klassisk forstand, men mere et forum for diskussion.

”Jeg havde tænkt, vi skulle snakke om, hvad vi snakker om, når vi drikker en øl,” forklarer han.

Mathias forestiller sig, at aftenens diskussion kommer til at omhandle en bestemt filosofi, der søger at finde et nyt fundament for matematikfilosofi.

Nordvestpassagen

Simon Kongshøj er blandt de fremmødte til bogcaféen. Han har haft sin gang i 1000Fryd siden 1996, og han har virkelig mærket udviklingen i kulturhusets aktivistiske miljø:

”Der har været perioder, hvor både det sociale miljø og den aktivistiske fremdrift har været stillestående, og der har været perioder med kolossal udvikling”.

I dag er det primært husets metalkoncerter, der trækker i ham, men han sætter også pris på stedets andre koncepter som netop bogcaféer. Han nævner bogklubben Nordvestpassagen, der eksisterede mellem 2007 og 2013, som den mest vedholdende af slagsen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *