Festivalen ”Don’t fear the weird” bryder op med tabuer og fordomme omkring psykisk sygdom

Gennem kulturelle begivenheder og åben dialog arbejder festivalen ”Don’t fear the weird” med at nedbryde fordomme om psykiske lidelser. Årets tema er ”Bevæg din sjæl” og handler om, hvordan man kan bevæge sig hen imod at leve det gode liv med sin psykiske sygdom. 

Af Selma Paludan

Hver tiende dansker har en psykisk sygdom. Hver tredje dansker får en psykiatrisk diagnose i løbet af deres liv. På trods af dette oplever mange mennesker med en psykisk sygdom at blive mødt af fordomme. Dette vil festivalen ”Don’t fear the weird” gøre op med.  

”Don’t fear the weird” er skabt af Psykiatriens Informationscenter i Region Nordjylland og er en del af den landsdækkende afstigmatiseringskampagne ”En af os”, som arbejder med at nedbryde tabuer og tavshed omkring psykiske lidelser. 

”Vi håber på at kunne give den brede befolkning viden om, hvad psykisk sygdom er og hvordan psykisk sygdom opleves. Og ikke mindst hvilke redskaber og strategier man kan benytte til at skabe sig et godt liv på trods af psykisk sygdom,” siger Dorthe Haslund Pape, koordinator for ”En af os” i Region Nordjylland. 

Det er fjerde år i træk, at festivalen afholdes i Aalborg. Med årene har festivalen ”Don’t fear the weird” udviklet sig fra kun at være en filmfestival til i år at indeholde flere forskellige kulturelle begivenheder, der består af alt fra musik, foredrag, podcast, vandringer mm. – alle sammen begivenheder, som tager deres udgangspunkt i psyken: 

”Vi har bredt paletten ud, fået flere samarbejdspartnere og videreudviklet på projektet. Formålet med de kulturelle begivenheder er at sætte psykiatri og psykisk sygdom på dagsordenen, på en anden måde end den vi plejer, ” fortæller Dorthe Haslund Pape.

Præcis hvilke begivenheder, som skal på programmet og hvilket tema årets festival skal have, planlægges fælles omkring et bord, hvor både folk fra Psykiatrisk informationscenter, Aalborg og Frederikshavn Kommune, frivillige samt brugere af psykiatrien deltager – på den måde bliver flest mulige stemmer bliver hørt.  

”Don’t fear the weird” afholdes i Aalborg mellem d.10-13 oktober 2022.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *