Aalborgs klamydiakrise har stadig ikke slugt alle sine antibiotikapiller

Foto: Signe Charlotte Nielsen

Statens Serum Institut fastslog i januar, at Aalborg er den kommune med tredje flest klamydiasmittede pr. unge indbygger. For ca. et år siden afsatte Danske Regioner 10 mio. kr. til løsninger, men det er endnu ikke trådt i kraft.

Af Signe Charlotte Nielsen 

Husk, at bruge kondom. Sådan lyder anbefalingerne, hvis man vil dyrke sikker sex. Men kondompakkerne er ikke det, som unge aalborgensere åbner mest af. Aalborg kommune har vundet bronzemedaljen i flest klamydiatilfælde pr. unge indbyggere mellem 15-29 år. 

Regionsaftalen

Danske Regioner ønsker at knække klamydiakurven. Derfor har de for ca. et år siden afsat 10 mio. kr. til at forebygge klamydiasmitten.

Aftalen går ud på, at Sex & Samfund i samarbejde med regionerne tilbyder klamydiahjemmetesten i hele landet. Sex & Samfund skal i samarbejde med kommunerne oplyse og udbrede kendskabet til hjemmetesten blandt unge i kommunerne. Regionerne skal finansiere den patientrettede del af tilbuddet, som eksempelvis dækker over mikrobiologisk analyse af testen og håndtering af testsvar.

For Aalborg Kommune betyder det, at når aftalen udmøntes, får de mulighed for at tilbyde Sex & Samfunds gratis hjemmeprøvetagning for klamydia og gonorré til unge aalborgensere.

Men efter over et års ventetid, er aftalen endnu ikke implementeret i landets kommuner. Samtidig er der også tvivl om, hvorvidt det er Sex & Samfunds hjemmetestsmetode, som skal anvendes i de enkelte kommuner.

En strandet regionaftale?

Ifølge Thomas Kanstrup, som er sagsbehandler hos Region Nordjylland er aftalen med Sex & Samfund endnu ikke tiltrådt politisk i de enkelte regioner: 

”Det var oprindeligt det, vi skulle, men aktuelt er der opstået diskussioner af, hvordan projektet konkret skulle udspille sig herunder udbudspligt m.m., og det er ved at blive afklaret hos Danske Regioner,” siger Thomas Kanstrup. 

Region Nordjylland har lige underskrevet budgetforliget for 2023. Heri fremgår det, at der afsættes 1,3 mio. kr. over de næste tre år til at øge indsatsen for testning af klamydia og gonorré. Pengene kommer ubeskåret til at gå til øget analyser i flere projekter. Men tanken er, at indsatsen principielt kan foregå ligesom i Region Hovedstaden, som benytter sig af Sex & Samfunds hjemmetestmetode. 

Men kommunerne har også noget at skulle have sagt i forhold til testmetoden: 

”Vi skal have vores kommuner med i det. Vi har et tværsektorielt samarbejde med kommunerne, og i det samarbejde skal det høres, hvordan kommunerne ønsker, at vi bruger den øgede indsats. Det kan være, at kommunerne ønsker, at vi skal bruge Sex og Samfund til det hele, men det kan også være, at de ikke synes det,” fortæller Thomas Kanstrup. 

Dog har Aalborg Kommune ikke hørt noget fra hverken Danske Regioner eller Region Nordjylland: 

”Vi har fulgt med på sidelinjen, men vi er ikke blevet inviteret med til dansen endnu. Så lige nu sidder vi lidt i en afventende position i forhold til, hvordan indsatsen skal udmøntes,” fortæller Annika Skrubbeltrang, som er sundhedsfremmekonsulent i Aalborg Kommune. 

Aalborg Kommune har flere testmuligheder, men om Sex & Samfund vil blive en del af testtilbuddene er endnu uklart: 

”Om Aalborg Kommune er interesserede i et samarbejde med Sex og Samfund, kan jeg ikke umiddelbart sige noget om på stående fod. Det vil helt sikkert komme an på det økonomiske aspekt i samarbejdet. Men vi er altid interesseret i et samarbejde, som vil gavne vores borgere,” siger Annika Skrubbeltrang. 

Spørger man Sex & Samfund er de klar til at give en hjælpende hånd til at knække klamydiakurven:

”Sex & Samfund er klar til at udbrede klamydiahjemmetesten i hele landet, og vi har fået interessetilkendegivelser fra flere kommuner, som gerne vil tilbyde hjemmetesten, men vi afventer afklaring fra Danske Regioner,” fortæller generalsekretær for Sex og Samfund Majbrit Berlau. 

Sidst Sex og Samfund hørte fra Danske Regioner var i maj måned, og de afventer stadig svar.

This article was written by 29138

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *