Flere kvinder føler sig utrygge: Projekter i Aalborg Kommune slår ikke igennem

Af Julie Stendahl Ottesen

Flere unge kvinder føler sig mere utrygge ved kriminalitet i byerne end for fem år siden, viser en ny rapport fra Rambøll Consulting. Drabet på Mia Skadhauge Stevn gjorde, at Aalborg Kommune i februar lovede at styrke trygheden i nattelivet. Et halvt år efter kan mange dog ikke mærke forskel, og det mest populære projekt har kommunen aldrig støttet. 

Byernes kriminalitet bekymrer særligt unge kvinder i hele Danmark, men der er endnu flere af dem, som i 2022 knuger tasken tæt til sig end i 2017. Det viser den nye rapport fra Rambøll Consulting.

I kølvandet på drabet på Mia Skadhauge Stevn i februar, har Aalborg kommune øget trygheden i byen gennem en række initiativer. Byrådsmedlem Tobias Bøgeskov Eriksen (A), der sidder i Job- og Velfærdsudvalget, nævner som det første SafeHouse, når han taler om kommunens projekter for mere tryghed i nattelivet. 

SafeHouse er et privat initiativ af Mark Bossen, som åbner kl 23 fredag og lørdag, og holder åbent hele natten. Her kan de unge oplade deres telefon, vente på deres bus eller sove rusen ud i selskab med ædru voksne. I maj måned 2022 kunne SafeHouse slå dørerne op for første gang, og nu kigger mellem 50 – 200 unge forbi hver weekend. Mark synes selv, at feedbacken er god:

“De unge er meget glade for det, for hvis de har et kvaj, der går efter dem, så går de bare i SafeHouse i stedet for. Så skal vi nok få sagt til dem, der følger efter, at de ikke skal være der.”

SafeHouse er solo-finansieret

På tryg.aalborg.dk, kommunen, politiet og private aktørers samarbejde om tryghed, fremhæves Safehouse som et rigtig godt, nyt initiativ. 

Bestyrelsesformanden i SafeHouse, Mark Bossen, kan dog fortælle at kommunen aldrig har støttet det økonomisk. Der har været få anonyme investorer med til at bygge SafeHouse, men resten er 100 % selvfinansieret. 

“Det var meningen fra starten af, at det skulle være med kommunen, men det kan tage tid, når der skal politik ind over, og det gjorde det også. Da det skete med Mia og Oliver, tænkte vi, at så skulle der fart på, så betaler vi selv for showet, og får det startet så hurtigt som muligt,” siger Mark Bossen. 

Indtil videre har SafeHouse ikke flere sponsorer end Mark Bossen selv, men de er på udkig. 
Fotograf: Julie Stendahl Ottesen

Kommunens trygheds-tiltag er ukendte

Job- og velfærdsudvalget har også haft et ungdomsmøde tilbage i februar, de har indført flere politibetjente og belysning i gaderne og haft kampagner om opførsel i nattelivet. Fem ud af seks af de unge, som Aalen Nyt talte med, havde dog aldrig lagt mærke til de initiativer. Alle seks kendte til SafeHouse. Det ærgrer Tobias Bøgeskov Eriksen:

“Jeg er jo ked af at høre, at de ikke har set, at politiet har intensiveret deres arbejde. Det handler måske mere om, at man er fuld, og måske ikke lige ser, at politiet er til stede. Men de er flere af dem nu, og det skaber mere tryghed”

Vil fokusere på det fremover

Tobias Bøgeskov Eriksen (A) er opmærksom på den manglende tryghed for de unge kvinder og vil gerne være lydhør over for dem. Der vil komme en evaluering på kommunens initiativer for tryghed, men det er stadig usikkert hvornår. 

“Vi vil gerne skabe den tryggeste kommune, og det prøver vi også med de initiativer, der er igangsat.”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *