Nyt budgetforlig i Aalborg Kommune: Enhedslisten forlader forhandlingerne 

Aalborg Kommune. Foto: Selma Paludan

Der er netop vedtaget et nyt budgetforlig i Aalborg Kommune omhandlende den nære velfærd og de grønne investeringer mellem 2023-2026. Undervejs forlod Enhedslisten forhandlingerne grundet manglende prioritering af klimaet samt sårbare børn og unge. Forliget er indgået mellem Socialdemokratiet, Venstre, Det Konservative Folkeparti, Danmarksdemokraterne, Nye Borgerlige og Radikale Venstre.  

Af Selma Paludan

Udsatte børn og unge nedprioriteres

Forligspartierne bag budgetforliget udtrykker særlig stolthed over at have indgået et forlig, som sikrer flere penge til børne- og familieområdet, unges trivsel samt specialundervisningen på kommunens skoler, som der afsættes 6 mio. kr. til. Derudover er der i budgettet afsat 1.5 mio. kr. til foreningen ”Mind My Mind”, som tilbyder pædagogisk psykiatrisk rådgivning til børn og unge med depression og/eller angst samt andre adfærdsvanskeligheder.

Enhedslisten mener dog, at forligets prioritering af udsatte børn og unge er mangelfuld. Anna Aaen, medlem af Aalborg Byråd for Enhedslisten, er især bekymret over, at ungdomsklubben ”Stedet” i Aalborg-bydelen Vejgaard, som var et tilbud til udsatte unge mellem 12-18 år, bespares væk:

”Besparelserne kommer til at betyde en forøgelse af budgettet om flere år, når vi står med endnu flere unge, som mangler en uddannelse og som måske ikke kan komme i gang med en, da de ikke har fået den rette hjælp i en tidlig alder,” fortæller Anna Aaen. 

Grønne investeringer

I en pressemeddelelse udtrykker Aalborg Kommunes borgmester, Thomas Kastrup Larsen, vigtigheden af, at budgetforliget har et klart grønt aftryk. Derfor har de samt andre initiativer afsat 3 mio. kr. til ladestandere for el-biler og 18. mio. kr. til cykelstier. På trods af forligspartiernes ambitioner var netop klimaet, udover udsatte børn og unge, en afgørende grund til, at Enhedslisten forlod forligsforhandlingerne. Enhedslisten kritiserer blandt andet, at der overhovedet ingen midler er afsat til den nyligt udgivne DK2020-rapport, som giver danske kommuner mulighed for sparring og rådgivning til at udvikle en ambitiøs lokal handlingsplan for klimaet. 

Et andet knudepunkt i forhandlingerne er den kollektive transport. Særlig problematisk er projektet  omhandlende den nye Egholm-motorvej, som kommer til at køre fra Svenstrup til Vestbjerg i Nord – et projekt som Enhedslisten generelt er imod, men som der er i Socialdemokratiets og de borgerliges budgetforlig er afsat midler til: 

”Vi er generelt imod Egholm-motorvejen. Det er et voldsomt slag for klimaet. Etableringen af motorvejen vil kræve enormt mange råstoffer, og samtidig viser flere rapporter, at dele af grundvandet risikerer at blive forurenet,” siger Anna Aaen. 

Der sættes 30 mio. kr. af til Egholm-motorvejen årligt, og selvom Anna Aaen mener, at det fornuftigt at bruge pengene på transportområdet, mener hun, at man hellere burde prioritere den kollektive transport samt cykelstierne:

”Hvis man vil den grønne omstilling, skal man fokusere på kollektiv transport. Der skal færre biler på vejene, og undersøgelser viser, at jo flere veje, man bygger, jo flere biler får man. Hvis man prioriterede pengene på den offentlige transport og cykelstierne, sikrer man, at alle i Aalborg Kommune kan komme omkring og ikke kun dem, som har en bil,” udtaler Aaen. 

Med uenigehederne i forhandlingerne og Enhedslistens udvandring endte budgetforhandlingerne altså ud i et socialdemokratisk borgerligt forlig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *