Lukningen af ungdomscentret ’Stedet’ vil få konsekvenser: ”Vi kommer til at se mere kriminalitet”

Foto: Thea Rømer Bryld

Torsdag blev det en kendsgerning. Det nye budgetforlig blev vedtaget af byrådet i Aalborg Kommune, og det betyder blandt andet, at ungecentret ’Stedet’ i Vejgaard må lukke. En beslutning som vil betyde mere kriminalitet i Aalborg, ifølge Piet van der Vliet Larsen, der arbejder på centret.

Af Anders Lang Jensen

Cirka 100 unge i alderen 18-25 år bruger Stedet, og fra januar til august i år havde i alt 4100 unge benyttet ungecentret. Det hører dog nu fortiden til, da det nye budgetforlig har valgt at lukke ’Stedet’ i Vejgaard for at spare 3,5 mio. kroner.

Piet van der Vliet Larsen har en mangeårig erfaring i arbejdet med de allermest kriminalitetstruede unge på ‘Stedet’, og han forudser, at lukningen får klare konsekvenser.

”Vi kommer til at se en stigning af kriminalitet, flere unge kommer udenfor skole- og uddannelsessystemet, og flere unge kommer til at besøge vores fængsler – det er jeg ikke i tvivl om,” siger han.


”Jeg har ikke tal på, hvor mange unge vi har hjulpet. Vi har hjulpet unge i uddannelse, gjort mange stoffri, holdt folk ude af kriminalitet og fået unge i job. Vi har været et alternativ til, at unge står og hænger ud ved et gadehjørne og gør området utrygt,” siger han.

Blandt beslutningstagerne i byrådet står formand for Børne- og Undervisningsudvalget i Aalborg Kommune Morten Thiessen (K). På baggrund af forslag fra Job- og Velfærdsudvalget har man blandt andet accepteret at lukke ’Stedet’ – ikke af lyst men af nød.

”Kigger man på aktivitetsområdet har vi måtte acceptere nogle serviceforringelser, som jeg ikke er specielt tilfreds med. Der kommer nedskæringer af ikke helt ubetydelige millionbeløb, og det kommer til at kunne mærkes,” siger Morten Thiessen.

“Det er lidt en hovsaløsning”
Mange socialt udsatte unge har benyttet sig af ’Stedet’ i Vejgaard, men umiddelbart har kommunen ingen plan på bordet for, hvordan man skal håndtere gruppen af unge.

”Jeg tror desværre ikke, der er en plan for disse unge, som har brugt ’Stedet’. Håbet er, at de selv vil finde et andet tilbud og henvende sig der. Jeg er dog godt klar over, at det nok er en logik, som ikke ligefrem hviler på en analyse eller andet fagligt grundlag,” siger Morten Thiessen.

Derfor undrer det også Piet van der Vliet Larsen, at man ikke har kigget på problemet med mere langsigtede briller.

”Jeg ærgrer mig over, at man godt kan forudse og planlægge budget til ting som renovering af veje og skoler, men når det kommer til det menneskelige, er det utroligt kortsigtet. Det er lidt en hovsaløsning, hvor man sparer pengene her og nu, men de ved reelt ikke, hvad der egentlig skal ske,” forklarer han.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *