Nordea-fonden uddeler 50 mio. kr. til projekter, som får bynaturen til at gro 

Foto: Ture Andersen

Nordea-fondens ”Her gror vi ”-pulje uddeler 50 mio. kr. til projekter, som skal støtte bynaturen og de fællesskaber, der opstår omkring den. Et af de projekter, som ”Her gror vi”- puljen tidligere støttet er Aalborg Fjordhaver, som er en foreningen ved Limfjorden, hvor medlemmerne dyrker og høster muslinger.

Af Selma Paludan

Aalborg Fjordhaver

Ved Limfjordens kyst i Aalborg ligger Aalborg Fjordhaver. En forening, hvor medlemmerne dyrker muslinger og eksperimenterer med tang og østers. Et bæredygtigt og klimavenligt projekt, da muslingerne intet CO2-aftryk har. Fællesskabet blandt foreningens medlemmer er stærkt og samtidig er projektet inkluderende for alle, som har interesse i at deltage og besøge fjordhaverne. 

Aalborg Fjordhaver er særligt relevant for ”Her gror vi”- puljen, da projektet giver aalborgenserne mulighed for at komme tættere på naturen og indgå i et bæredygtigt fællesskab – to vigtige egenskaber som puljen tilgodeser, når de fordeler fondsmidler:

”Vi har opstillet specifikke kriterier til ansøgningerne, som vi er meget åbne omkring. Det er vigtigt, projektet er tilgængeligt for mange, men klimaaftryk og bæredygtighed lægger vi særlig vægt på,” udtaler kommunikationschef i Nordea-fonden, Tine Wickers.

Når et projekt har modtaget fondsmidler, er det vigtigt for Nordea-fonden at følge op på projektet og sørge for at tilbyde sparring undervejs. Det kan være, hvis der er nogle særlige milepæle i projekter, eller hvis der er nogle problematikker i forløbet, som projektet har brug for vende med fonden. Samtidig kan de projekter, som tidligere har modtaget støtte, være med til at inspirere andre ansøgere: 

”Når man modtager støtte fra os, følger vi projektet. Vi får en masse viden fra projekterne, som vi sætter i spil, og den viden sørger vi for at dele. Når vi d.11 oktober besøger Veste Fjordpark i Aalborg og fortæller om, hvordan de har gjort, hvor de har organiseret sig, og hvad de har lykkedes med, så kan de også inspirere andre” fortæller Tine Wickers. 

”Her gror vi”- puljen 

Nordea-fonden har generelt fire støtteområder: natur, kultur, motion og sundhed. ”Her gror vi”- puljen er skabt ud fra et stigende behov for bynatur og det fællesskab, der skabes omkring den. Fondsmidlerne er almennyttige, hvilket vil sige, at det er vigtigt, at alle har glæde af det projekt, som fonden støtter. Det er muligt at søge mellem 200.000 – 1 mio. kr. til sit projekt, og ud fra den store interesse for bynatur har Nordea-fonden øremærket 50 mio. kr. til at støtte de initiativer, som bakker op om netop dette:

”Det er vigtigt for byboere, at man har adgang til natur. Bynaturen og det fællesskab, som følger med den, giver en bedre livskvalitet. I forhold til Aalborg Fjordhaver ses fællesskabet eksempelvis ved, at man er fælles om at dyrke og høste muslinger i Limfjorden,” siger Tine Wickers. 

Den 11. oktober 2022 vil der være et gratis idémøde i Aalborg, hvor man i samarbejde med Nordea-fonden kan få sparring og yderligere idéudvikling på ens projekt. Der er ansøgningsfrist for at søge fondsmidler ved ”Her gror vi”- puljen hhv. d. 16 november 2022 og d.22 februar 2023. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *